Kuzey Kıbrıs Hakkında

Kıbrıs'ın eşsiz doğal güzellikleri, eşsiz tarihi ve hazinelerle dolu cennet bir adadır. Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret edenler, altın kumsalları, temiz havası, ormanları, antik kaleleri ve güneş ile ağartılmış köyleri birarada bulabilir. Kıbrıs'ta 350 gün güneş vardır ve bu özelliğiyle birçok ülkeden turist çekmektedir. Doğasında renkli bahar ve yabani çiçekleri, pırıl pırıl mavi denizi, tarihi yerleri, sıcak ve dost canlısı insanları, lezzetli Akdeniz mutfağı ile KKTC'de rahat ve huzurlu bir zaman geçirebilirsiniz. Burada sizin için yılın her ayında güzel vakit geçirmek için mutlaka bir etkinlik vardır.

Kıbrıs Türk'ü yetenekli ve yaratıcı bir özelliğe sahiptir ve bunu sanat, el sanatları, konserler ve yıl boyunca müzik resitalleri ile birçok sergilerle ülkeyi ziyaret eden yabancı turistlere yansıtmaktadır. Bellapais müzik festivali düzenlenen Bellapais Manastırı ve her yıl yapılan Zeytinlik festivali bunların en güzel örnekleridir ve bu etkinlikler ücretsizdir.

Kışlar çok kısa olması ve Aralık ortasında başlar, sadece biraz serin geçer. İklim kış sezonunda seyahat etmek isteyenler için temel nedenidir. Şubat - Mayıs başına kadar süren uzun bir ilkbahar mevsiminde ılıman bir hava mevcuttur. Bu zamanda en güzel yaban çiçekleri kaldırımlar ve yol kenarları boyunca görebilirsiniz, dağ üzerinde renkli bir doğa güzellikleri, yabani orkide çalılar ile gizlenir. Nisan- Mayıs Ortalarında sıcaklıklar yükselmeye başlar ve altın plajları, güneşlenmeyi seviyorsanız hiç kaçırmayın diyebiliriz. Deniz altı, tüplü dalış, bir yıl boyunca faaliyette olmasına rağmen su sporları Eylül sonu Haziran-yaz aylarında en çok popülerdir.

Ekim ve Kasım aylarında, dağ parkurları ve keşfetmek için el değmemiş alanlar ile yürüyüşler için mükemmel aylardır. Havalar güneşli, dağ yürüyüşü yapacaklar içi 20 santigrat derecedir. Noel ruhunu, burada yaşayabilirsiniz, dilediğiniz gibi tadını çıkarabilirsiniz. Noel kutlamasında genellikle, özellikle lokanta ve otellerde farklı yerlerde gerçekleşir.

Kıbrıs , tarihinin dokuz bin yılını etrafındaki tarihi eser ve yapılar ile yansıtmaktadır. Gotik kiliselerin haçlı kaleleri ve stilleri büyüleyici bir karışımı İngiliz Sömürge mimarisi ile yıkık tapınaklar ile omuz omuza. Geçmişin tüm heryere yayılmış anlamda Kuzey Kıbrıs'ta unutulmaz bir tatil yapmak mevcut büyü katıyor.

Girne Limani Gece

Kuzey Kıbrıs Coğrafyası

Kıbrıs, Sicilya ve Sardunya sonra Akdeniz'in 3. büyük adadır. Bu 3 kıta arasında yer alır; Asya, Afrika ve Avrupa. Kıbrıs, Türkiye'nin güney, Mısır Suriye ve 250miles 60 kilometre sadece 40 km uzaklıktadır. Kıbrıs konusunda 1357 mil kare ve kıyı şeridi 240 kilometre olan toplam alanı kaplamaktadır.

1974 yılında Kıbrıs sorununun bu yana, Kıbrıs Güney üzerine Kuzey ve Kıbrıslı Rumlar üzerinde Kıbrıslı Türk ile Kuzey ve Güney ayrılır. Yeşil Hat (sınır) Güney'den Kuzey ayıran, Lefkoşa bölünmüş bir başkent yapma, Lefkoşa (Lefkoşa), Güney ve Kuzey Kıbrıs hem de sermaye yoluyla çalışır. Şu anda, 5 sınır kapısı üzerinden geçmek için 24 saat AB vatandaşlarına sınırsız erişim sunan vardır.

Kuzey Kıbrıs'ın bütün adanın hemen hemen% 35 kapsar. Kuzey Kıbrıs'taki en yüksek noktası Girne Beşparmak dağları Dağı Selvili olan ve deniz seviyesinden 3357ft kadar yükselir. 300.000 den fazla insan Kıbrıs'ın Kuzey yaşamak ve eşit şehir ve kasabaların ve kırsal arasında dağıtılır. 50.000 kişi Lefkoşa içinde yaşadığı, hemen hemen 40.000 Mağusa'da yaşıyoruz ve Girne'de 35.000.

Bir deniz aşığı iseniz Kuzey Kıbrıs sahilleri, temiz ve Akdeniz bölgesinde en diğerlerine göre daha güvenli, daha sonra yaz aylarında yaklaşık 24 derece su sıcaklığı direnmek zor olacak! Kuzey Kıbrıs otelleri gıdalar için plaj servisi ile, kaldığınız süre boyunca dinlenmek ve eğer istersen içki emin olun. Kuzey Kıbrıs plajları sadece su kayağı, rüzgar sörfü ve dalış gibi su sporları, denemek için bir yer vardır.

Kuzey Kıbrıs kendi klima sistemi, Girne, ya da Beşparmak dağları vardır. Bu dar aralık 120km aşkın kıyısında ile paralel gider. Kuzey Kıbrıs orta kısmında ise yulaf, arpa ve buğday alanları ile dolu Mesarya Ovası, Kıbrıs ekmek sepeti vardır.

Kuzey Kıbrıs eski çağlardan beri önemli bir ticaret tencereye olmuştur ve ticaret için buraya gelenler çok üzerinde kaldı. Romalılar batı geldi, doğu ve Venediklilerden Fenikeliler o kadar etkiledi ve Kuzey Kıbrıs'ta önemli kaleler inşa edilmiştir.

Karpaz Altin Kum

Kıbrıs'ın Yüzey Şekilleri

Adanın kuzeyinden kıyıya çok yakın uzanan Beşparmak Dağları bulunur.kıyıya paralel olarak 160 km boyunca uzanan bu dağlar Akdeniz’in doğusundaki büyük Alp-himalaya zincirinin en güney ucunu oluşturur.Güneyde ise trodos Dağları bulunur.Adanın iç tarafı ise Mesarya olarak da bilinen içova bulunur.

Kıbrıs'ta Su Akışları

Kıbrıs adasının bütün önemli ırmakları Troodos dağlarından doğar.En büyükleri olan Kanlı Dere Gazimağusa Körfezine, Karyoti Irmağı Güzelyurt Körfezine,Kuris Irmağı edisköpi Körfezine dökülür.

Kıbrıs iklimi

Kıbrıs'ta Akdeniz iklimi hüküm sürer.yazları sıcak ve kurak,kışlar ise ılık ve yağışlıdır.Ortalama sıcaklık yazları 20-30 derece ,Kışları 5-10 derece arasında değişir.

Kıbrıs'ta Fauna

Kıbrıs gerek adada yaşayan,gerekse kıtalar arasında göç eden hayvanların barındırması nedeniyle zengin hayvan türlerinesahip bir adadır.Kuzey Kıbrıs coğrafi konumu nedeniyle Afrika ve Doğu Avrupa arasında kuşların konaklama ve yumurtlama merkezidir.Adada bulunan 350 türden 7 türü endemiktir.Ayrıca 26 farklı çeşit sürüngen ve amfibyum yaşamaktadır. Kıbrıs’ın eşsiz sahilleri Akdeniz’de nesli tükenmekte olan caretta caretta ve chelonia mydas kaplumbağaları için uygun yumurtlama merkezidir. Kıbrıs’ta karpaz Milli Parkı’nda 250 civarında özgürce yaşayan yabani eşek bulunmaktadır.

Kıbrıs Bitki Örtüsü

Kıbrıs’ın bitki örtüsü turunçgiller, zeytingiller,makilik ve bodur ağaçlardan oluşur.Yaygın orman tipi ağaç türleri çam,selvi,meşe ve sonradan adada yetiştirilen okaliptustur.kıbrıs’ta 150’ye yakın değişik türde Gramineae out dahil,doğal olarak yetişen tahmini 1900 çiçekli bitki bulunmaktadır.Dünyada bilinen orkide türlerinden 30 kadarı kıbrıs’ta yaşamaktadır. Adanın batı ucunda ve kuzey kıyısı boyunca zeytin,keçiboynuzu,portakal,limon ve greyfurt ağaçları yetişir.karpaz’ın her iki tarafından da makiler ve yaban zeytinlerle kaplı alanlar mevcuttur.

Kuzey Kibris Girne Deniz

Kuzey Kıbrıs Nüfusu

Kuzey Kıbrıs’ta nüfus 30 Nisan 2006'da yapılan son sayıma göre 256 bin 644 olarak tespit edilmiştir.

Kıbrıs'ta Doğal Kaynaklar

Kıbrıs’ta en önemli doğal kaynak bakırdır. En önemli bakır kaynakları Gemikonağı yakınındadır.

Kıbrıs'ta Arkeoloji ve Sanat

Kıbrıs coğrafi konumu nedeniyle Yakındoğu ve Ege uygarlıkları arasında bir köprü oluşturmaktadır.Kıbrıs tarihinde etkin olan uygarlıklar burada çeşitli eserler bırakmışlardır.Bu uygarlıklar arasında Yunan, Mısır, Asur, Pers uygarlıkları sayılabilir.

Ortaçağ sıralarında adaya hakim olan Batı uygarlığı da adada çeşitli eserler özellikle kiliseler bırakmıştır.osmanlılar zamanında bu kiliselerin bir kısmını camilere dönüştürmüştür. Yine bu dönemlerde çeşitli camiler, türbeler, tekkeler, hamamlar, hanlar, konaklar, kaleler inşa edilmiştir.

Kıbrıs'ta İlçeler

KKTC'de beş ilçe bulunmaktadır. Bunlar Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve Yeni İskele‘dir.

Kıbrıs'ın başkenti ve en büyük şehri Lefkoşa'dır. Ikinci büyük şehir ise Gazimağusa‘dır. Gazimağusa turistik bir bölge ve en büyük limana sahip olması nedeniyle büyük öneme haizdir. Üçüncü büyük şehir ise en önemli turistik bölge olan Girne‘dir. Güzelyurt ve Yeni İskele de, diğer büyük şehirler arasında yer almaktadır. Ayrıca Karpaz yarım adası’da görülmesi gereken muazzam güzelliklere sahip bir bölgedir.